Reuters: Anlaşmazlıklar Rusya’nın Türkiye’deki doğalgaz dağıtım merkezi planını geciktiriyor
Rusya’nın Türkiye’de ‘gaz merkezi’ kurma planının, merkezi kimin yöneteceği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle ertelendiği iddia edildi.
Projeyle ilgili bilgi sahibi iki kaynak Reuters’e, Moskova ile Ankara arasında gaz merkezini kimin kontrol edeceği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle planda gecikmeler yaşandığını söyledi. Basına konuşma yetkisi olmadığı için adının paylaşılmasını istemeyen bir kaynak, “İdari sorunlar var, merkezi kimin yöneteceği konusunda kavgalar var” dedi. Kremlin’in kontrolündeki Gazprom şirketine yakın ikinci kaynak da bu bilgiyi doğrulayarak, yönetimle ilgili konularda ‘sorun’ yaşandığını doğruladı. Gazprom ve Türkiye Enerji Bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi.
PUTİN: TÜRKİYE’DE ELEKTRONİK PLATFORM KURMAK İSTİYORUZ
Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa ülkelerinin enerji yaptırımları uyguladığı Rusya, doğalgazı doğrudan Rusya’dan almak isteyen ülkelere Türkiye üzerinden gaz satmak istiyor. Bu bağlamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ekim 2022’de Türkiye’de bir ‘gaz merkezi’ kurma niyetini açıklamıştı. Moskova halihazırda Türkiye’ye Mavi Akım ve Türk Akımı boru sınırları üzerinden doğal gaz sağlıyor. Türk Akımı’ndan sağlanan gaz buradan Macaristan, Yunanistan, Bosna Hersek, Romanya, Sırbistan gibi ülkelere iletiliyor.
Putin temmuz ayında yaptığı açıklamada gaz merkezinin hâlâ gündemde olduğunu ve Rusya’nın Türkiye’de gaz satışı için elektronik bir platform kurmak istediğini söylemişti.
‘GAZPROM BOTAŞ’A YOL HARİTASI SUNUYOR’
Öte yandan Rusya’ya yaptırım uygulayan bazı Batılı ülkeler, Türkiye’de kurulacak herhangi bir gaz merkezinin, Rus gazını başka kaynaklardan gelen gazla karıştırarak Moskova’ya gaz ihracatını gizleme fırsatı vereceği yönündeki endişelerini dile getiriyor.
4 Eylül’de Soçi’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Putin, Gazprom’un gaz merkezi için BOTAŞ’a yol haritası sunduğu bilgisini paylaştı. Putin’in açıklamasına göre, söz konusu yol haritasında ortak çalışma kümesi oluşturulması, yasal çerçevenin çizilmesi, satın alınan gazın ticareti ve nakliyesine yönelik planlar yer alıyordu.
Kremlin ayrıca gaz merkezi projesinin sonuç vermesi için zamana ihtiyaç duyan karmaşık bir proje olduğunu da söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, şubat ayında yaptığı açıklamada, Maraş depremi nedeniyle projede gecikmeler olabileceğini kaydetti. (DIŞ HABER)