Toptancılardan fiyat sabitleme kararı; İç pazarda iş patlaması bekliyoruz
BAZI zincir marketlerin fiyat sabitleme kararının ardından toptancılardan bir atılım geldi. İstanbul Toptancılar Çarşısı İşadamları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İSTOÇDER) Lideri Ahmet Acar, “Çoğunluk olarak fiyatı ikinci aya kadar sabitleme kararı aldık. İç piyasada ikinci ayda çalışan kesimin tamamı güzel zam yaptı” dedi. Ürün gamları da o ölçüde” diyenler, “Fiyat artışı olmayacağı için işe hazırlandık. İkinci ayda iç pazarda iş patlaması bekliyoruz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin fiyat belirleme daveti üzerine birçok şubeden saldırılar gelmeye başladı. Bazı zincir marketler ve şeker üreticilerinin fiyat sabitleme kararının ardından toptancılardan ek geldi. Sabit fiyat kampanyasına dünyanın en büyük ikinci ticaret merkezinin ortasında yer alan ve züccaciyeden hırdavatçılığa, kozmetikten bijuteriye 42 farklı meslek heyetini barındıran İSTOÇ da katıldı. İstanbul Toptancılar Çarşısı İş Adamları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İSTOÇDER) Lideri Ahmet Acar, fiyatları Şubat ayı sonuna kadar sabitlediklerini açıkladı.
İstanbul Toptancılar Çarşısı İşadamları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İSTOÇDER) Lideri Ahmet Acar, “İSTOÇ esnafı, Bakanın çağrısını dikkate aldı. İkinci aya kadar fiyat sabitleme kararı aldık. Çoğunlukla. Bazı. Ürünlerimizin tamamı el yapımıdır.Makinaize ürünlerimizde veya bir üründe işçilik maliyeti yüzde 5, yüzde 10, yüzde 15, yüzde 20 olanlarda ikinci ayın sonuna kadar sabit fiyatlar vardır. 2. ayın sonunda güncellemeyi düşündük’ diyen Acar, “2. ayın sonunda böyle bir şey olacak. Tüccar ve sanayiciler olarak elektrik maliyetinde kısmi bir iyileşme ve elektrik maliyetinde bir artış beklemiyoruz. Tıpkı eseri üretirken hammadde girdilerimizde bir artış beklemediğimiz gibi. Bu nedenle kısmi düşüşler beklediğimiz için ikinci ayın sonunu bekleyip ikinci ayın sonunda güncellemeyi düşünüyoruz. Girdilerimiz bu şekilde kalırsa personel maliyeti her işe yüzde 5, yüzde 10, yüzde 15, yüzde 20 yansıyabilir. Züccaciye branşına baktığımızda yüzde 20, 25. “Yüzde 10’a yakın bir oranda personel maliyeti var. Bu da parça başına yüzde 10-15’e tekabül edecek. 2023’te hammadde girdilerinde ve diğer girdilerde düşüş bekliyoruz.” ‘KOBİ’LERE KÜÇÜK İNDİRİMLER YANSIYACAK’ KOBİ’lere hitap ettiklerini belirten Acar, “Bazı şubelerde ellerinde bulundurdukları hammadde veya stoka göre küçük indirimler olması adetten. Küçük indirimler de yansıyacak. Bunu bir kampanya olarak değerlendirmek gerekiyor. Zaman “Bazı müşteriler bazı ürün gamlarında kampanyalarla da bunu destekleyecek. Esnafımızın bir çoğu bu ay ve ikinci ay zammı düşünmüyor. İkinci ayın sonunda girdilerini kontrol edip ona göre zam yapacaklar” dedi. iş dünyasındaki patlamanın ikinci ayına hazırlanıyor. Özellikle iç pazarda ihracatta bir miktar durgunluk yaşıyor gibiydik. Yılbaşına bağladık, bayrama bağladık. İhracatta küçük hareketler başladı. 2022 2023 ile rekabet etmemiz gerekiyor. İç pazara ilişkin fiyat tespiti, temel iç pazarın dinamiklerini daha fazla harekete geçirmektir. Bu nedenle iç piyasada çalışan tüm insanlar ikinci ayda bir miktar güzel zam aldı. Bundan dolayı ürün gamı o kadar artmayacak, biz de bu işe hazırlıklıydık. İkinci ayda iç pazarda iş patlaması bekliyoruz” dedi.