Turizm sezonunda depremzedeler kalacak yer sıkıntısı yaşıyor
ANTALYA – Maraş ve Hatay’da 11 ili etkileyen depremlerde yüz binlerce kişi evsiz kaldı. Evsiz kalan depremzedelerin bir kısmı YKY yurtlarına, bir kısmı da Ege ve Akdeniz bölgelerindeki otellere yerleştirildi. Ancak turizm döneminin başlamasıyla birlikte depremzedelerin otellerde kalma süreleri de doldu.
Depremzedeler otelin ardından nereye gideceklerini bilemezken, turizmciler de yetkililerden hem depremzedeleri hem de otelcileri mağdur etmeyecek bir analiz üretmelerini istiyor.
DEPREM MAĞDURLARI ÇALIŞTIRILACAK
Maraş depremlerinin ardından 150 binden fazla depremzede Antalya’ya geldi. Şu anda otellerdeki depremzede sayısı 10 binin altında. Kalan depremzedeler ise dönem başında otellerinden ayrılmak zorunda kalıyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), depremzedelerin otellerde ağırlandığı Antalya’da dönüşlerin başladığını, dönemin açılmasıyla birlikte depremzedelerin öğrenci yurtları, çadır ve konteyner kentlere geçiş sürecinin başladığını duyurdu. Açıklamada, dönem içerisinde otellerde çalışmak isteyen depremzedeler için istihdam planlaması yapıldığı belirtildi. Otellerde kalan depremzedelerin bir kısmı yaşayacakları yeni adreslere taşındı. Halen Antalya’daki otellerde kalan depremzedelerin yer değiştirme işlemlerinin, kentteki otellerin doluluk oranlarının artacağı 15 Nisan’a kadar tamamlanması bekleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın varsayımlarına göre Türkiye’nin turizm destinasyonları bu yıl 60 milyon turisti ağırlamaya hazırlanıyor. Bu yıl turistlerin otel tercihlerinde belirleyici unsurlardan biri de depreme dayanıklılık. Bu nedenle tesislerin afetlere dayanıklılığı otel işletmelerinin destinasyon tanıtım stratejilerinde yer almaya başlamıştır.
‘DEPREMDE MİSAFİR SAYIMIZ 10 BİNİN ALTINA İNECEK’
Turizm döneminin başında bölgedeki durumu ve depremzedelere yönelik planları aktaran Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Depremler sonrası büyük bir uyum içerisindeydik. Antalya afete uyum merkezi haline geldi. 23 Şubat prestijiyle 154 bin depremzede kente geldi. Alanya, Manavgat, Serik, Kemer ve Antalya’da kurduğumuz afet merkezleri bünyesinde konaklama birimleri oluşturarak depremzedeleri buraya yerleştirdik. 15 Mart’ta 83 bine düşen depremzede sayımız 21 Mart’ta 10 binin altına indi. Bir araştırma yaparak az veya hiç hasarlı olmayan yerleri belirledik ve depremzedelerimizden bazılarını oraya yerleştirdik. Bazılarının ailelerine geri dönmesini sağladık. Bir kısmı lojmanlarda kalmaya devam etti. Depremzedelerden ya da devletten para aldığımızı düşünenler oldu ama ödeme yapılmadı. Bu süreçte her şey gönüllülük esasına göre yapıldı.”
‘YAZ AYLARI DOLU OLACAK’
Turizm dönemi hazırlıklarından da bahseden Kavaloğlu, “Konaklama alanında ülke genelinde toplam 1 milyon 800 bin yatak kapasitemiz var. Yeni yatırım belgeleriyle birlikte bu kapasiteye 200 bin yatak daha eklenecek. Belediye belgeli tesislerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmasıyla birlikte yatak sayımız 400 bin artacak ve 2 milyon 400 bin yatak kapasitesine ulaşacağız. Son yıllarda pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve afetler başta olmak üzere birçok krizi atlattık. 2023 yaz dönemi için beklentimiz yüksek. Tesislerimiz çok yoğun bir yaz ayları geçirecek. Gelen rezervasyonlara göre bahar ayları sakin geçse de haziran ayı itibari ile yaz ayları boyunca doluluk oranlarımız oldukça uygun görünmektedir. Veriler geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla olduğumuzu gösteriyor” dedi.
‘YOL BULUNAMAZSA İKİ CEPHEDE BÜYÜK MAĞDURLAR OLACAK’
Turizm Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ümit Akduman, devletin bir an önce depremzedelere uygun barınma koşulları sağlaması gerektiğini belirterek, “Şu ana kadar devletten bir açıklama gelmedi. Turizmciler bu bahis konusunda tereddütlü. Önceden hazırladıkları dönem programları vardır. Yeni dönem için göreve başlayacak kişilerle görüşmeler yapıldı, tüm hazırlıklar yapıldı. İşçiyi çalıştırıp para kazanmak zorundalar. Depremzedeler de bilinmeyen bir geleceğe gerçek bir gün sayarlar. Ayrıca huzursuzdurlar. Yol bulunmazsa iki cephede de büyük acılar yaşanır.”
15 NİSAN’DAN SONRA NE OLACAK?
Depremzedeler mağdur olmadan önce tahlil bulunmasını isteyen Akduman, “1 Nisan’da başlayan turizm dönemi nedeniyle bu haftadan itibaren birçok otel döneme kapılarını açıyor. Bu iki haftada otel dolulukları hızla artacağı için 15 Nisan’dan sonra tesislerde ağırlanan depremzedeleri ağırlamaya devam edemeyecek. Devletin bu konuda hazırlık yapıp yapmadığını bilmiyoruz. Depremzedelerin durumu ve bu konuda nasıl bir yol izleneceğini kimse bilmiyor. Bu konuda kamuoyu bilgilendirilmelidir. Bir an önce açıklama yapılmalı ve yüreklere su serpilmelidir” dedi.
‘ÇÖZÜM GEREKİYOR’
Antalya şehir merkezinde otel işleten İlhan Atalay, odalarının tamamını depremzedelere açtıklarını belirterek, beslenme ihtiyaçlarının Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından karşılandığını söyledi. Atalay, “Elimizden geldiğince bu şartları sürdürdük. Elimizi taşın altına koyuyoruz. Ondan sonra sezon başlıyor, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Konaklama işletmeleri olarak ortak bir sorunumuz var, rezervasyonlar ve oda sayımız sınırlı. Tesisler, aldıkları misafirden ayrılmalarını isteyemez. Bir çözüm bulunması gerekiyor” dedi.
‘ÜLKEYE DÖNDÜK’
Malatya’daki evinde depreme yakalanan Leyla Gür, yaklaşık 20 gün Antalya’da bir otelde kaldıktan sonra ailesiyle birlikte Malatya’da bir konteyner kente yerleştirildiğini söyledi. Gür, 6 Şubat’tan bu yana yaşadıklarını şöyle anlattı: “Malatya’da kar vardı. Arabada ısınalım dedik, yakıtımız bitti. Yenisini alacak yer bulamadık. Orada beş aile perişan oldu. Fırsat bulunca Antalya’ya gittik. Bir süre başımızı koyacak yerimiz oldu. Bundan sonra ne yapacağımızı, nasıl bir yol çizeceğimizi bilemiyorum, yeniden hayata tutunabilecek miyiz? Bunların hepsi soru işaretleri. Malatya’ya dönüş çocuklarla zor oldu. Psikolojimiz çok bozuk. Bu yüzden Antalya’da bir yaşam kurabilir miyiz diye bir araştırma yaptık. Kiralık konut için 10-12 bin lira istediler. Ödemeye gücümüz yetmez. Ondan sonra memleketimize geri dönmek zorunda kaldık. Malatya’ya geldiğimizden beri babam yoğun bakımda. Çok zor günlerden geçiyoruz.”
‘ARTIK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK’
Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde kızı, damadı ve iki torununu yıkılan konutunun enkazında kaybeden 71 yaşındaki Mehmet Hasırcı, Antalya’da bir süre otelde kaldıktan sonra Uşak’ta yaşayan kızının yanına gitti. sırasında. Bu süreçte yaşadıklarını paylaşan Hasırcı, “Depremden sonra ailemizi mezarlığa gömdük. Böylece Antalya’ya doğru yola çıktık. Artık orada hiçbir şeyimiz kalmadı. Bizi Antalya’da bir otele yerleştirdiler. Bize bu fırsatı kim verdiyse teşekkür ederiz. Yaklaşık bir ay kaldık. Antalya’yı gezdim 10 bin liranın altında kiralık ev yok. Eşim Hatay’a dönmek istiyor, ‘İhtiyacımız olursa çadır kuracağız’ diyordu. Ama orada şartlar çok ağır, kızımızla Uşak’a geldik.”